Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Takiego nadzienia unikaj w jagodziankach. Bosacka ujawnia ważny szczegół

6

Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Słodkie drożdżówki z owocowym nadzieniem oferują zarówno rzemieślnicze cukiernie jak i markety. Okazuje się, że wyznacznikiem jakości jagodzianek nie zawsze jest cena i żeby nie dać się naciąć, wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Zdradza go w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka.

Takiego nadzienia unikaj w jagodziankach. Bosacka ujawnia ważny szczegół
Po tym poznasz prawdziwie dobrą jagodziankę. Bosacka ujawnia jeden szczegół (AKPA, Facebook)

Dziennikarka od lat zajmująca się tematem zdrowego jedzenia i tropiąca sposoby jakimi konsumentów próbują oszukiwać producenci żywności, tym razem na warsztat wzięła temat jagodzianek.

"Jagodzianka to produkt typowo letni, dlatego pamiętajcie, że uczciwe piekarni to te, które sprzedają je tylko latem" - już na wstępie swojego posta podkreśla Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zwraca uwagę na ważny szczegół, po którym można rozpoznać drożdżówki dobrej jakości, których nadzienie składa się ze świeżych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Jagodziankowa mafia" działa w najlepsze. Zarabiają na niewiedzy klientów
Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń - zauważa Bosacka.

Tradycyjnie dziennikarka zachęca do tego, by kupując jagodzianki wprost pytać o składniki, z których zostały zrobione. Przekonuje także do kupowania wyłącznie tych z dodatkiem masła zamiast innych tłuszczy i przestrzega też przed masą jajową.

Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach – niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie. Jeśli jednak nadzienie jest glutowate - piekarz chciał przyoszczędzić - ostrzega.

Bosacka ujawnia także, że najwięcej o jakości jagodzianek ujawnia ich nadzienie, a konkretnie jego barwa. Wszelkie fioletowo - niebieskie odcienie są jak najbardziej dopuszczalne, a problem zaczyna się gdy w drożdżowej bułce zobaczymy odcienie czerwieni.

Na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - zapewnia.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić