Takiego nadzienia unikaj w jagodziankach. Bosacka ujawnia ważny szczegół

Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Słodkie drożdżówki z owocowym nadzieniem oferują zarówno rzemieślnicze cukiernie jak i markety. Okazuje się, że wyznacznikiem jakości jagodzianek nie zawsze jest cena i żeby nie dać się naciąć, wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Zdradza go w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka.

Po tym poznasz prawdziwie dobrą jagodziankę. Bosacka ujawnia jeden szczegółPo tym poznasz prawdziwie dobrą jagodziankę. Bosacka ujawnia jeden szczegół
Źródło zdjęć: © AKPA, Facebook

Dziennikarka od lat zajmująca się tematem zdrowego jedzenia i tropiąca sposoby jakimi konsumentów próbują oszukiwać producenci żywności, tym razem na warsztat wzięła temat jagodzianek.

"Jagodzianka to produkt typowo letni, dlatego pamiętajcie, że uczciwe piekarni to te, które sprzedają je tylko latem" - już na wstępie swojego posta podkreśla Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zwraca uwagę na ważny szczegół, po którym można rozpoznać drożdżówki dobrej jakości, których nadzienie składa się ze świeżych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Jagodziankowa mafia" działa w najlepsze. Zarabiają na niewiedzy klientów

Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń - zauważa Bosacka.

Tradycyjnie dziennikarka zachęca do tego, by kupując jagodzianki wprost pytać o składniki, z których zostały zrobione. Przekonuje także do kupowania wyłącznie tych z dodatkiem masła zamiast innych tłuszczy i przestrzega też przed masą jajową.

Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach – niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie. Jeśli jednak nadzienie jest glutowate - piekarz chciał przyoszczędzić - ostrzega.

Bosacka ujawnia także, że najwięcej o jakości jagodzianek ujawnia ich nadzienie, a konkretnie jego barwa. Wszelkie fioletowo - niebieskie odcienie są jak najbardziej dopuszczalne, a problem zaczyna się gdy w drożdżowej bułce zobaczymy odcienie czerwieni.

Na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - zapewnia.
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami