Często, dosłownie jemy oczami robiąc zakupy, a potem w naszych lodówkach czy zamrażarkach piętrzą się niespożyte produkty. Taka sytuacja często kojarzy się ze świętami, a te zbliżają się nieuchronnie.
Warto zatem zrobić porządek w lodówce i przerobić zapasy przed Wielkanocą. Schab w galarecie to doskonały pomysł na to, jak można wykorzystać gotowe, pieczone mięso.
Czytaj także: Pasztet idealny według przepisu Roberta Makłowicza. Dodaj jeden nieoczywisty składnik!
Schab w galarecie. Potrzebne składniki:
- 500 g schabu pieczonego - może być z dodatkiem śliwki
- dwie szklanki bulionu
- 1 marchew
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 - 3 kawałki czerwonej papryki
- 1 łyżka żelatyny
- kilka gałązek natki pietruszki lub koperku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Sałatka szwabska z mortadeli według Magdy Gessler. To był prawdziwy hit ''Kuchennych Rewolucji''!
Schab w galarecie. Sposób przygotowania:
- Schab pokrój na cienkie plasterki, ułóż na półmisku. Odcedź groszek i kukurydzę i powkładaj pomiędzy kawałki mięsa.
- Kompozycję możesz urozmaicić układając też fragmenty czerwonej papryki oraz gałązki koperku lub natki pietruszki.
- Marchewkę pokrój w plasterki, umieść w rondelku i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.
- Wywar odstaw po ugotowaniu aby nieco przestygł. Dodaj żelatynę, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Gdy galareta zacznie gęstnieć, za pomoc łyżki przekładaj ją na półmisek z mięsem, tak by przykryła całość potrawy.
- Włóż półmisek do lodówki. Podawaj gdy całość stężeje.