Zupy krem podbijają serca Polek i Polaków od dawna. Proste przepisy i kombinacje pozwalające na wykorzystanie zaskakujących połączeń i warzyw, szybko znajdują swoich zwolenników. To także świetne pole do kuchennych eksperymentów. Dziś proponujemy jeden z nich: ogórkową zupę z dodatkiem awokado.
Przepis na zupę ogórkową z awokado. Potrzebne składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 5 ogórków
- 2 awokado
- 1 - 1,5 litra bulionu
- pęczek szczypiorku
- 50 g serka topionego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- pestki dyni
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Przepis na zupę ogórkową z awokado. Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy z kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz w rondelku. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto jednak pilnować, aby czosnek się nie spalił, bo jest podatny na bardzo wysokie temperatury
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy intensywnie mieszając.
- Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż zmiękną ziemniaki.
- Następnie kroimy ogórki i awokado. Dodajemy do zupy gotujemy króciutko. Dosłownie przez 2-3 minuty. Gdy jest gotowa, blendujemy całość na gładko.
- Można zagęścić zupę serkiem topionym lub opcjonalnie jak ktoś lubi, mleczkiem kokosowym.
- Podawać z uprażonymi pestkami dyni, dekorować szczypiorkiem i ogórkiem pokrojonym w słupki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: