Jesień to idealny czas na dynię. To soczyste warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Idealnym pomysłem na pyszny, rozgrzewający obiad będzie zupa dyniowa. W książkach kucharskich nie brakuje przepisów na krem w wersji słodkiej bądź wytrawnej.
My jednak proponujemy przetestować ten od Roberta Makłowicza. Nasz topowy kucharz doskonale wie, jak sprawić, by nasze podniebienie oszalało od nieziemskiego smaku.
Taka zupa to bogactwo witamin i minerałów, tak potrzebnych szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ważne jest budowanie odporności. Sama dynia to źródłem wielu składników takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.
Przepis Makłowicza jest wyjątkowy. To prawdziwe niebo w gębie, które sprawdzi się zarówno jako zwykły obiad jak i niestandardowe dane podane gdy przyjdą goście.
Zupa dyniowa Roberta Makłowicza. Składniki:
- 2 l bulionu
- 0,5 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju z dyni
- prażone pestki z dyni
- gałązka tymianku
- sól, pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa dyniowa Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:
- Do wysokiego rondla o grubym dnie nalać nieco oliwy.
- Zeszklić na niej kostki cebuli, a następnie posiekany czosnek.
- Teraz wrzucić kostki dyni pomarańczowej i żółtej.
- Smażyć 2 – 3 minuty, mieszając, co jakiś czas (nie może się przypalić).
- Dodać pastę pomidorową, rozprowadzić i smażyć jeszcze 1 min.
- Wlać odtłuszczony bulion wołowy lub wołowo – drobiowy oraz nieco białego wytrawnego wina.
- Gotować 20 – 30 minut, dodając otarty tymianek.
- Zdjąć zupę z ognia, zmiksować na gładki krem.
- Wstawić znowu na gaz, wlać słodką śmietankę i zagotować.
- Wlać do talerza.
- Na wierzchu zrobić szlaczek z oleju dyniowego oraz posypać uprażonymi pestkami z dyni i białym, pieprzem.
Koniec roboty. Smacznego!