Kotlety rybne to mniej popularne danie obiadowe, ale równie smaczne co kotlety mięsne. Można je przygotować z ulubionych filetów rybnych zarówno droższych jak i tańszych. Są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.
Kotlety rybne. Potrzebne składniki:
- ok. 800 g filetów z ryby np. panga, miruna, dorsz, sandacza
- 1 duża cebula
- 1 bułka np. kajzerka
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- opcjonalnie: łyżeczka świeżo posiekanego koperku
Kotlety rybne. Sposób wykonania:
- do tego przepisu można użyć świeżej ryby lub mrożonej. Jeśli wybierzesz mrożoną, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześnie ją rozmrozić i dobrze osuszyć
- bułkę namocz w mleku przez kilkanaście minut, a później lekko ją odsącz
- cebulę pokrój na mniejsze kawałki (można ją podsmażyć)
- filety zmiksuj lub zmiel razem z odciśniętą z mleka bułką oraz cebulą
- do masy dodaj miękki masło, łyżkę mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kaszy manny), koperek oraz jajka i sok z cytryny
- całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki
- z powstałej masy formuj małe kotleciki
- na patelni rozgrzej odpowiednią ilość oleju
- każdy kotlet panieruj w bułce tartej i smaż na złoty kolor
- po usmażeniu kotlety przekładaj na ręczniki papierowe, żeby je odsączyć z tłuszczu
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl