Kotlety jajeczne z kalafiorem to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Mogą być zastępstwem za klasyczne kotlety mielone i podawane np. z ziemniakami i burakami. To także świetne danie dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. W tej postaci chętnie je zjedzą.
Kotlety jajeczne z kalafiorem. Potrzebne składniki:
- 300 g kalafiora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Czytaj także: Nie ma lepszego śniadania. Owsiany chleb Ewy Wachowicz
Kotlety jajeczne z kalafiorem. Sposób wykonania:
- kalafiora podziel na mniejsze różyczki i wypłucz (można użyć także kalafiora mrożonego)
- ugotuj kalafior do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do wystudzenia
- jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj
- posiekaj także wystudzonego kalafiora i dodaj do jajek
- dodaj mąkę, bułkę tartą, szczypiorek oraz sól i pieprz
- wszystko dokładnie wymieszaj
- z tak powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej
- na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron aż nabiorą złotego koloru
- kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz
- kotlety można przygotować w wersji bezglutenowej. Użyj specjalnej bułki tartej z pieczywa bezglutenowego i mąki ryżowej/z ciecierzycy
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl