Soczewica to bogate w białko i niezwykle pożywne warzywo, kojarzące się głównie z kuchnią wschodnią. Niepotrzebnie, bo opakowania soczewicy kupimy już za kilka złotych, a łatwo przyrządzimy z niej garnek sycącej zupy dla całej rodziny. Dodatkowo zupa jest wyjątkowo prosta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Zupa z soczewicy. Potrzebne składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego
- 400 gram czerwonej soczewicy
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- słodka i ostra papryka
- przyprawa maggi w płynie
Czytaj także: Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
Zupa z soczewicy. Sposób przygotowania:
- Soczewicę opłukaj dokładnie w zimnej wodzie, następnie gotuj przez 10 minut, aż ziarna będą lekko miękkie. Pamiętaj by nie rozgotować ziaren, jeżeli nie planujesz robić zupy - kremu.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojone w kostkę warzywa, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem kilka minut. Gdy lekko zmiękną zalej całość bulionem i zagotuj, aż do momentu gdy ziemniaki będą gotowe. Dodaj przecier pomidorowy.
- Dodaj soczewicę do garnka i podgotuj całość. Zupę podawaj z dodatkiem świeżych ziół.
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl