Tarta cytrynowa to gratka dla każdego fana kwaśnych deserów. Lekko słodka, z nutą orzeźwiającej cytryny. Jest idealna na lato.
Tarta cytrynowa. Potrzebne składniki
Ciasto:
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła
- 1 żółtko
Krem:
- skórka otarta z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
- 100 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 3 żółtka
- cukier puder do oprószenia
Tarta cytrynowa. Sposób przygotowania
- z podanych składników zagnieć ciasto
- ciasto warto schłodzić minimum 30 min przed upieczeniem
- ciasto rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą blachę (średnica 23-25 cm). Piecz przez 15 min
- zetrzyj skórkę z umytych cytryn i utrzyj razem z cukrem i sokiem z cytryny
- do startej cytryny powoli dolewaj śmietankę i ubijaj
- stopniowo dodawaj po jednym jajku i żółtku
- powstałą masę przelej na wcześniej upieczony spód
- piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy
Smacznego! Jeśli spodobał ci się przepis na tartę cytrynową, to spróbuj także domowego qurrito jak z KFC i ciasta Rafaello.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl