Przygotowanie tartaletek jest podzielone na kilka etapów. Do przygotowania masy należy wykorzystać budyń, który jest dobry jakościowo - jeśli jednak chcemy przechowywać tartaletki w lodówce przez 1-2 dni, możemy samemu zrobić budyń z mąki i mleka. Z podanego przepisu możemy zrobić 9/10 babeczek.
Przepis tartaletki z truskawkami i masą budyniową. Potrzebne składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 375ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30g masła
Dekoracja:
- Truskawki 80g
- Jerzyny 80g
Przepis na tartaletki z truskawkami i masą budyniową. Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę, cukier, sól do miski
- Dodaj zimne masło i żółtko
- Składniki posiekaj i dolej zimnej wody
- Zagnieć wszystko na ciasto
- Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut
- Wysmaruj masłem foremki do tartaletek o średnicy 9 cm
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na foremki
- Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- Rozpuść proszek budyniowy w połowie szklanki mleka
- Resztę mleka zagotuj, dodaj masło i cukier
- Wlej rozrobiony budyń i gotuj przez 2-3 minuty, ciągle mieszając
- Stygnący, lekko ciepły budyń przełóż do upieczonych tartaletek
- Umyj truskawki i borówki i przekrój je na ćwiartki
- Udekoruj nimi babeczki
I gotowe. Zanim podasz tartaletki, schłódź je w lodówce. Taki deser najlepiej przygotować w dniu podania - ciasto jest wtedy kruche, a budyń i owoce zachowają świeży wygląd.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl