Tatar po węgiersku pojawił się w dawnej restauracji Geneza Smaku, która teraz znana jest jako bistro "Pod Papryką" w Karpaczu. Przepis na tę przystawkę jest bajecznie prosty, a od oryginału różni się zaledwie kilkoma składnikami m.in. papryką i przyprawami.
Czytaj także: Przepis na owsiankę bounty. Deser i śniadanie w jednym
Tatar po węgiersku. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram polędwicy wołowej
- 4 żółtka
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej słodkiej
- 2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- szklanka oleju słonecznikowego
- do podania: pieczona papryka marynowana, ostra musztarda, natka pietruszki, świeża cebula posiekana, żółtko
Czytaj także:Smażony budyń? Smaczna przekąska w kilka minut
Tatar po węgiersku. Sposób wykonania:
- mięso posiekaj bardzo drobno, lub zmiel w maszynce
- do mięsa dodaj żółtka, przyprawy, cebulę, natkę pietruszki wodę oraz olej.
- masę wyrabiaj przez kilka minut ręką
- z masy formuj na talerzykach okrągłe porcje
- podawaj z żółtkiem, papryką pieczoną, ostrą musztardą, świeżą natką pietruszki i cebulą
Czytaj także: Domowe cukierki mordoklejki. Tylko 3 składniki
Zobacz także: Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: