Tomasz Strzelczyk lata temu wyjechał do Danii, jednak zawsze marzył o powrocie do Polski. Okazją do tego był udział w IV edycji programu MasterChef. Strzelczyk dotarł do finałowej piątki. Dziś prowadzi na YouTube kanał "OddaszFartucha", gdzie dzieli się swoimi przepisami. Często też korzysta z wiedzy swojej ukochanej babci Marysi, która jest prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o przepisy sprzed lat.
Jednym z ciekawszych dań, jakie kucharz wykonał pod okiem swojej babci, były gołąbki bez mięsa.
Gołąbki bez mięsa według babci Marysi - składniki:
- pół kilo kaszy jęczmiennej grubej,
- pół kilo surowych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- garść suszonych grzybów,
- pół litra bulionu warzywnego + woda z parzenia liści,
- masło do smażenia,
- 1 kapusta,
- sól i pieprz.
Gołąbki bez mięsa według babci Marysi - sposób przyrządzenia:
- Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz liście kapusty będą lepiej odchodzić.
- Z kapusty wytnij głąb i tak wyciętą wsadź do garnka. Pamiętaj aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj przykrywką i gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące od niego liście.
- Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
- Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masełka. Ziemniaki również obierz, wypłucz i zetrzyj na małych oczkach.
- Masę ziemniaczaną przeciśnij przez gazę lub ścierkę, odciskając całą wytworzoną wodę.
- Kaszę ugotuj i dodaj do niej kartofle.
- Grzyby ugotuj i drobno posiekaj. Wody po grzybach nie wylewaj, przyda się do gotowania gołąbków. Dodaj je do naczynia z kaszą i przypraw.
- Do farszu wbij jajka, wsyp podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
- Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z liści. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko wodą z grzybów, bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
- Gołąbki gotuj przez około 2 godziny.
i gotowe! Gołąbki podawaj polane olejem i smażoną cebulką.
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl