Przepis na szybką zupę pieczarkową. Wystarczy kilka składników, by odkryć zupełnie nowy smak. Krem nada się na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz!
Szybka zupa pieczarkowa - lista składników:
- 500 gramów pieczarek,
- kilka suszonych grzybów, około 6 sztuk (opcjonalnie, dodają świetnego smaku),
- szklanka wody,
- olej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 1/3 łyżeczki ciemnego cukru (może być też zwykły),
- 1/2 szklanki whiskey,
- 1/4 szklanki soczewicy,
- 5 szklanek bulionu warzywnego (może być gotowy w słoiczku, lub własny),
- sól i pieprz.
Szybka zupa pieczarkowa - sposób przygotowania:
- zalej suszone grzyby szklanką wody, odstaw,
- umyj i pokrój pieczarki na cztery części,
- w garnku, w którym będziesz gotować, rozgrzej olej tak, by przykrył dno,
- na rozgrzany olej wsyp połowę pieczarek, nie ruszaj ich przez 2 minuty, a dopiero później zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty,
- wyjmij pieczarki na duży talerz, posól, wsyp do garnka drugą część, powtórz to samo,
- pokrój cebulę na plasterki, obierz czosnek,
- do pustego, ale tego samego garnka, wrzuć cebulę, czosnek, liść laurowy, cukier, zamieszaj,
- wlej alkohol, poczekaj chwilę aż odparuje,
- dodaj pieczarki, suszone grzyby (z wodą), soczewicę i połowę bulionu,
- gotuj około 20 minut, dodaj resztę bulionu, zmiksuj wszystko blenderem na małym ogniu i... gotowe!
Zobacz także: Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl