Nie masz pomysłu na śledzie? Lubisz grzyby, ale zastanawiasz się, w jaki sposób możesz je połączyć z rybą? Na ratunek przychodzi przepis na śledzie gajowego. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Uwaga - szybko znika z talerzy!
Śledzie gajowego. Składniki:
- 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych
- 2 cebule
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 500 gramów świeżych matiasów
- 1-2 liście laurowe
- oliwa z oliwek lub olej
- zioła prowansalskie
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Śledzie gajowego. Wykonanie:
- 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
- Gdy grzyby są już miękkie, odcedzamy je i kroimy na paseczki.
- W tym czasie kroimy 2 cebule w drobne piórka i delikatnie podsmażamy na oleju, podlewając odrobiną wywaru z grzybów.
- Dodajemy do niej pokrojone grzyby, solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy.
- Odstawiamy by całość ostygła.
- 500 gramów świeżych matiasów płuczemy i osuszamy z wody, a następnie kroimy na ,,kęsowe'' kawałki.
- Układamy warstwami w dużym słoiku.
- Warstwę śledzi posypujemy ziołami prowansalskimi i przekładamy wystudzoną warstwą grzybów z cebulą i 1-2 liśćmi laurowymi.
- Na koniec całość zalewamy dobrej jakości olejem lub oliwą z oliwek.
- Podajemy na następny dzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: