Przygotowanie wegańskiego budyniu nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Przepis na ten deser jest prosty i uwzględnia tylko cztery składniki, które w razie potrzeby możemy z powodzeniem zastąpić innymi dostępnymi w sklepie produktami.
Przeczytaj także: Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Przedstawiamy niezawodny przepis
Wegański budyń: potrzebne składniki
- 2 łyżki olejku waniliowego (możemy zastąpić go prawdziwą wanilią, cukrem o tym smaku lub ekstraktem)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w przypadku braku ziemniaczanej – pszennej, orkiszowej lub ryżowej)
- 3 łyżki cukru brązowego lub białego
- pół litra mleka sojowego
Wegański budyń: sposób przygotowania
- Zagotuj pół litra mleka sojowego. Cały czas mieszaj zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia.
- Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego cukier i olejek waniliowy. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz jednolitej substancji.
- Kiedy olejek i cukier już się rozpuszczą, dodaj do nich mąkę i kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gdy zawartość garnka stanie się gęsta i lepka, zdejmij go z ognia. Pomieszaj jeszcze kilka minut, a następnie zostaw do ostygnięcia.
Wegański budyń można podawać zarówno na gorąco, jak i zimno. Możesz do niego dodać świeże owoce, polewę czy bitą śmietanę, które świetnie podkreślą waniliowy smak.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.