Uwielbiasz słodycze, a w szczególności kremowe desery, rozpływające się w ustach? Tęsknisz za domowymi frykasami jeszcze z czasów PRL-u?
Koniecznie sprawdź przepis na krem sułtański Ewy Wachowicz. Cudowna słodycz pozwoli ci się przenieść do PRL-owskiej cukierni. Nie gwarantujemy jednak, że skończy się na jednej łyżeczce.
Deser ten jest tak niebiańsko pyszny, że nie chce się przestawać. A kalorie? Robi się ciepło, więc z pewnością niedługo spalisz je, jeżdżąc na rowerze bądź spacerując.
Krem sułtański według Ewy Wachowicz. Składniki
- 0,5 l śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rodzynków
- Rum do namoczenia (lub ciepła woda i kilka kropel aromatu rumowego)
- 3 łyżki kakao
- Kilka małych bez
- Kilka małych biszkoptów
- Melisa do dekoracji
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Krem sułtański według Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Śmietanę schłodzić i ubić.
- Pod koniec posłodzić cukrem pudrem.
- Połowę bitej śmietany nałożyć do pucharków.
- Do reszty wsypać kakao i zmiksować.
- Dodać namoczone i odcedzone rodzynki.
- Wymieszać i nałożyć na śmietanę.
- Na górę pokruszyć bezy.
- Do każdego naczynia dać po jednym biszkopcie.
- Udekorować melisą i rodzynkami.
Koniec roboty. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.