Pijąc sok czy kompot zakupiony w sklepie, nigdy nie mamy całkowitej pewności, czy nie zawiera szkodliwych substancji. Niewiele osób pamięta o przeczytaniu etykiety przed podejściem do sklepowej kasy, a zrozumienie wszystkich oznaczeń wymaga uprzedniego uważnego przestudiowania składu. Odwrotnie jest, kiedy przygotowujemy napój samodzielnie.
Przepis na kompot jabłkowy. Potrzebne składniki
- pół szklanki brązowego cukru
- 1,5-2 kg jabłek – preferowane słodkie odmiany, np. ligol, rubin, gala czy delikates
- 1,5-2 litry wody mineralnej
- dwie duże łyżki cynamonu
Przepis na kompot jabłkowy. Sposób przygotowania
- Jeżeli zakupione przez ciebie jabłka są niewielkich rozmiarów, nie musisz ich dzielić na mniejsze części. W przypadku średnich lub dużych - najpierw należy obrać owoce, pokroić na mniejsze kawałki oraz usunąć gniazdo nasienne.
- Zagotuj wodę z cukrem, mieszając do momentu, aż produkt całkowicie się rozpuści.
- Przygotuj słoje na tyle duże, by zmieściły się w nich jabłka – pokrojone bądź w całości.
- Dodaj do jabłek cynamon, umieść w słoikach, a następnie zalej wodą z cukrem i poddaj pasteryzacji.
Po upłynięciu około kwadransa twój kompot będzie gotowy. Aby upewnić się, że smak będzie wystarczająco wyrazisty, najlepiej odstaw słoiki na noc i spróbuj napoju dopiero następnego dnia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.