Kruche ciasteczka z dodatkiem skwarek były popularnym daniem w czasach PRL-u. Wykonywane głównie za pomocą maszynki ze specjalną nakładką miały specyficzny kształt i niepowtarzalny smak. Jeśli nie masz potrzebnego sprzętu w domu, można wykonać je za pomocą wałka i noża lub radełka.
Przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami. Lista składników
- 30 dag skwarków (wytopionych ze słoniny)
- 12 dag margaryny lub masła
- 4 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz
Przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami. Sposób przygotowania
- skwarki zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze
- przełożyć skwarki do miski, dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy
- wymieszać sypkie składniki
- dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia, miękką margarynę
- następnie należy zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej zrobić to ręcznie dokładnie zagniatając połączone składniki
- następnie uformować z ciasta kulę, owinąć folią i schować do lodówki
- po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, w przypadku braku maszynki ze specjalną końcówką rozwałkować je na płasko
- za pomocą radełka lub noża wycinać cienkie paski, można stworzyć z nich również koło
- ciastka przełożyć na blachę do pieczenia, piec ok. 10-12 min. w 180 stopniach
- podawać po wystygnięciu
- gotowe!
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Dzięki temu sporo zaoszczędzisz
Zobacz także: Jak zrobić kruche ciasto
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl