Keks to jedno z tradycyjnych ciast, które wyjątkowo dobrze przywodzi na myśl ciepło i magię świąt Bożego Narodzenia. Jego charakterystyczna tekstura i bogactwo smaków, płynące z wypełniających ciasto bakalii, sprawiają, że nie może go zabraknąć na świątecznym stole. To klasyczne ciasto jest symbolem rodzinnych spotkań i wspólnego spędzania czasu, a także okazją do celebrowania chwili w gronie najbliższych. Choć jego przygotowanie wymaga odrobiny uwagi i staranności, niezmiennie pozostaje jednym z najsmaczniejszych wspomnień każdego, kto choć raz spróbował jego smakowitej odsłony. Jak zrobić świąteczny keks z bakaliami? Przedstawiamy przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na świąteczny keks
Przygotowanie keksa to nie tylko kwestia przepisu, ale przede wszystkim wyboru odpowiednich składników. Ich dobór wpływa na smak i aromat, a także na teksturę ciasta, które ma być lekkie i wilgotne. W tym tradycyjnym przepisie podstawę stanowią: mąka pszenna tortowa, masło, cukier oraz jajka.
Nieodłącznym elementem keksa są oczywiście bakalie. Przede wszystkim powinny pojawić się rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i mieszanka kandyzowanych owoców. To one nadają keksowi niepowtarzalny wygląd i smak. Dla urozmaicenia można dodać orzechy, migdały czy też kropkę rumu, która podkreśli głęboki smak keksa.
Jakie składniki są potrzebne na keks? Aby przygotować świąteczny keks, potrzebujesz 500 g mąki pszennej tortowej, 250 g masła, 200 g cukru, 4 jajka, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, łyżeczkę aromatu śmietankowego, 50 ml rumu, ćwierć szklanki mleka, 80 g rodzynek, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 200 g mieszanki kandyzowanych owoców do keksu oraz ewentualnie składniki do dekoracji, jak domowy lukier i dodatkowa mieszanka kandyzowanych owoców.
Jak zrobić keks? Najpierw przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie obtocz kandyzowane owoce w mące. Ucieraj masło z cukrem na puszystą masę, dodawaj stopniowo jajka, mleko, rum i aromat. Połącz z uprzednio przygotowaną mąką i wreszcie dodaj bakalie.
Czytaj też: Jak zrobić domową masę makową do makowca?
Jak piec keks? Z odpowiednio przygotowaną masą przechodzimy do pieczenia. Formę, w której zamierzamy piec keks, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Tak zabezpieczona blaszka zapewni, że ciasto się nie przyklei i będzie można łatwo je wyjąć po upieczeniu. Blachę wypełnioną ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 75 minut.
Po upieczeniu keks pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy zgodnie z osobistymi preferencjami. Tradycyjnie polecany jest lukier i dodatkowe bakalie.
Triki, które sprawią, że keks wyjdzie idealny
Keks to ciasto, które mimo swej prostoty wymaga opanowania kilku sztuczek, by zachwycić smakiem. Jednym z popularnych trików jest wykorzystanie niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, którą obtacza się bakalie – dzięki temu nie opadają na dno ciasta. Jeśli chcemy, by ciasto zyskało bardziej intensywny aromat, można dodać odrobinę rumu lub aromatu śmietankowego.
Aby keks pozostał świeży przez dłuższy czas, warto przechowywać go w szczelnym pojemniku lub owinięty w papier do pieczenia. Dzięki temu nie straci na wilgotności i smaku. Warto również wiedzieć, że keks im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Dlatego przygotowanie go kilka dni przed świętami to doskonały pomysł.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.