Autorka konta "Feel Good Foodie" udostępnia na TikToku przepisy na łatwe i szybkie dania. Często używa piekarnika, co dla nas może oznaczać oszczędność czasu - kiedy posiłek się piecze, możemy np. wrócić na moment do pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na pieczoną fetę z pomidorami zawojował internet. Podobno w Finlandii z jego powodu w sklepach zaczęło brakować sera feta! Tiktokerka podzieliła się tym przepisem już dwa lata temu, ale z biegiem czasu urozmaicała go na różne sposoby - czy to poprzez odpowiednie dodatki, czy nawet... zamieniając go w zupę!
Makaron z pieczoną fetą i pomidorami. Potrzebne składniki
- opakowanie makaronu (może być penne, fusilli lub inny - wedle uznania)
- dwie gałązki pomidorków koktajlowych
- kostka sera feta
- pół szklanki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
- dwa ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
Makaron z pieczoną fetą i pomidorami. Sposób przyrządzenia
- Do żaroodpornego naczynia wkładamy pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na środku układamy kostkę sera feta, którą również posypujemy pieprzem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny. W tym czasie oczywiście gotujemy makaron.
- Pomidorki przyprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy też bazylię. Jeśli lubicie ostrzejsze dania ,możecie dodać papryczkę. Na koniec mieszamy pomidorki upieczone z serem, wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
Po chwili już wszystko jest gotowe! Ten przepis na TikToku obejrzano ponad 19 mln razy! Z czasem autorka przepisu zrobiła też alternatywne wersje. Pokazała, że całe danie będzie gotowe jeszcze szybciej, jeśli wszystko - zamiast w piekarniku - zrobimy na patelni. Pamiętajmy jednak, że dania z patelni nie są tak zdrowe jak te z piekarnika.
Jeden przepis - wiele odmian
Alternatywą może być dip z podobnych składników - wystarczy dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pół papryki pokrojonej w paski oraz oliwki. Wszystko zapiekamy i serwujemy na przykład z krakersami lub nachosami.
Wielbiciele zup mogą spróbować płynnej odmiany tego dania - pomidorki oraz feta wkładamy do piekarnika, jak w pierwotnym przepisie. W tym czasie w głębokim garnku należy zeszklić cebulę, dodać ulubione przyprawy, pomidory z puszki oraz bulion. Do tego wrzucamy upieczoną fetę z pomidorkami. Całość można zmiksować. Autorka przepisu radzi, by serwować tę zupę z ryżem.