Ten przepis nie należy do najszybszych. Wszystko ze względu na poddawanie twarogu procesowi fermentacji. Jednak autor receptury - Tomasz Strzelczyk - zapewnia, że dzięki temu finalna konsystencja będzie kremowa i ciągnąca oraz bardzo aromatyczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego
Smażony ser według przepisu Tomasza Strzelczyka. Potrzebne składniki
- 1 kg twarogu,
- 4 żółtka z dużych jaj,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka soli,
- masło do smażenia
Smażony ser według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sposób przyrządzenia
- Twaróg rozdrabniamy w misce. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól i dokładnie mieszamy. Następnie masę przenosimy do płaskiego naczynia. Przykrywamy go i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 24-48 godzin.
- Gdy masa stanie się ciągnąca i zacznie wydzielać ostry zapach, możemy przystąpić do dalszej obróbki. Przenosimy ją na patelnię z odrobiną stopionego masła. Doprawiamy kminkiem, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy go.
- W pewnym momencie ser się stopi. Wtedy zdejmujemy go z kuchenki i dodajemy żółtka, jednocześnie intensywnie mieszając. Doprawiamy jeszcze solą, jeśli uznamy to za konieczne, a następnie przelewamy smażony ser do niewielkich miseczek i pozostawiamy do zastygnięcia.
I gotowe! Tak przyrządzony ser najlepiej podawać z chlebem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: