Skrzydełka w złocistej panierce to danie, po które każdy chętnie sięga. Ich chrupiąca skórka i soczyste wnętrze podbijają podniebienia wielu smakoszy. Samodzielne przyrządzenie skrzydełek ma wiele zalet. Przede wszystkim, wiemy dokładnie, jakie składniki trafiają do naszej potrawy. Ponadto możemy modyfikować przepis wedle własnych upodobań, eksperymentując z przyprawami. Jak zrobić chrupiące skrzydełka? Wypróbuj ten przepis!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować chrupiące skrzydełka?
Do przygotowania chrupiących skrzydełek będziemy potrzebować: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka, 400 g jogurtu greckiego, 350 g płatków kukurydzianych, czosnek granulowany, słodka papryka, mielone chili oraz sól.
Jak przygotować marynatę do skrzydełek? Marynata to klucz do wyrazistego smaku mięsa. Rozpocznij od połączenia jogurtu z przyprawami. Czosnek, papryka i chili nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Ważne jest, by składniki dokładnie wymieszać.
Po przygotowaniu mieszanki zanurz skrzydełka w marynacie i upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty. Następnie zakryj miskę folią i odstaw do lodówki. Im dłużej skrzydełka będą się marynować, tym lepiej – zaleca się zostawienie ich na co najmniej godzinę, ale najlepsze efekty uzyskasz po całonocnym marynowaniu.
Jak zrobić panierkę do skrzydełek? Do jej przygotowania użyj płatków kukurydzianych. Przed smażeniem zamarynowane skrzydełka obtocz dokładnie w pokruszonych płatkach.
Jak smażyć skrzydełka z kurczaka? Tradycyjnie smaży się je na głębokim oleju, co gwarantuje, że będą chrupiące. Należy rozgrzać olej na głębokiej patelni do ok. 180 stopni Celsjusza i smażyć skrzydełka partiami. Dzięki temu kawałki kurczaka się nie posklejają.
Innym sposobem jest upieczenie skrzydełek w piekarniku. Jak to zrobić? Wykładamy skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Przygotowując skrzydełka, można poeksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami. Smacznym dodatkiem jest ostra papryka, tymianek, rozmaryn czy oregano, które podkreślają smak mięsa.
Z czym podawać skrzydełka? Doskonale pasują do nich frytki, pieczone ziemniaki lub świeże warzywa. Idealnie komponują się do nich rożnorodne sosy jak sos barbecue, czosnkowy czy słodko-kwaśny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.