Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ten składnik sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą chrupiące

0

Chcesz przygotować chrupiące skrzydełka, które dorównają smakiem najlepszym restauracyjnym specjałom? Odkryj sprawdzone metody i składniki, które sprawią, że skrzydełka będą miały złocistą panierkę i soczyste wnętrze.

Ten składnik sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą chrupiące
Jak zrobić chrupiące skrzydełka? (stock)

Skrzydełka w złocistej panierce to danie, po które każdy chętnie sięga. Ich chrupiąca skórka i soczyste wnętrze podbijają podniebienia wielu smakoszy. Samodzielne przyrządzenie skrzydełek ma wiele zalet. Przede wszystkim, wiemy dokładnie, jakie składniki trafiają do naszej potrawy. Ponadto możemy modyfikować przepis wedle własnych upodobań, eksperymentując z przyprawami. Jak zrobić chrupiące skrzydełka? Wypróbuj ten przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jak przygotować chrupiące skrzydełka?

Do przygotowania chrupiących skrzydełek będziemy potrzebować: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka, 400 g jogurtu greckiego, 350 g płatków kukurydzianych, czosnek granulowany, słodka papryka, mielone chili oraz sól.

Jak przygotować marynatę do skrzydełek? Marynata to klucz do wyrazistego smaku mięsa. Rozpocznij od połączenia jogurtu z przyprawami. Czosnek, papryka i chili nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Ważne jest, by składniki dokładnie wymieszać.

Po przygotowaniu mieszanki zanurz skrzydełka w marynacie i upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty. Następnie zakryj miskę folią i odstaw do lodówki. Im dłużej skrzydełka będą się marynować, tym lepiej – zaleca się zostawienie ich na co najmniej godzinę, ale najlepsze efekty uzyskasz po całonocnym marynowaniu.

Jak zrobić panierkę do skrzydełek? Do jej przygotowania użyj płatków kukurydzianych. Przed smażeniem zamarynowane skrzydełka obtocz dokładnie w pokruszonych płatkach.

Jak smażyć skrzydełka z kurczaka? Tradycyjnie smaży się je na głębokim oleju, co gwarantuje, że będą chrupiące. Należy rozgrzać olej na głębokiej patelni do ok. 180 stopni Celsjusza i smażyć skrzydełka partiami. Dzięki temu kawałki kurczaka się nie posklejają.

Innym sposobem jest upieczenie skrzydełek w piekarniku. Jak to zrobić? Wykładamy skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Przygotowując skrzydełka, można poeksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami. Smacznym dodatkiem jest ostra papryka, tymianek, rozmaryn czy oregano, które podkreślają smak mięsa.

Z czym podawać skrzydełka? Doskonale pasują do nich frytki, pieczone ziemniaki lub świeże warzywa. Idealnie komponują się do nich rożnorodne sosy jak sos barbecue, czosnkowy czy słodko-kwaśny.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Medalista olimpijski potraktowany paralizatorem. Został zatrzymany przez policję
Ukraina testuje nową rakietę. Jej cena jest zaskakująca
FBI ma pomóc gwieździe NBA. Straty są ogromne
Tak dziś wygląda gwiazda "Kosmicznego meczu". To najniższy koszykarz w historii NBA
Wyciekła lista kar z klubu reprezentanta Polski. Eksperci mają wątpliwości
Niecodzienne wieści z warszawskich koszar. To najmłodsza żołnierka w historii
15-letni Mikołaj wyszedł z domu w wigilię. Szuka go policja
Ukraina się zbroi. Produkcja idzie w tysiącach
Dobre wieści dla Podlasia. Nowa i szybsza droga na Mazury
Smutna wiadomość dla wiernych ze Straszyna. Ich parafia nie będzie już taka sama
Ukrainka zorganizowała przemyt do Polski wart 500 tys. zł. Interweniowały służby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić