Placki ziemniaczane to danie, które zna i kocha każdy. Nie każdy jednak potrafi je dobrze przyrządzić. Co zrobić, aby placki zawsze były chrupiące, ale jednocześnie delikatne i puszyste? Swoimi wskazówkami podzieliła się Magda Gessler. Słynna restauratorka dodaje do masy ziemniaczanej jeden składnik, który wszystko zmienia i gwarantuje, że placki się udadzą za każdym razem. Jest nim śmietana, która do ciasta powinna trafić, jeszcze nim wrzucimy je na patelnię.
Placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 12%
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków i frytek
Placki ziemniaczane. Sposób wykonania:
- obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- masę przełóż na sitko ustawione na naczyniu i odciśnij
- przełóż masę do miski i dodaj jajka, mąkę oraz czosnek
- z naczynia, do której były odsączane ziemniaki zlej nadmiar wody i zostaw osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną
- skrobię dodaj do masy z 1 łyżką śmietany
- całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż z obu stron na złoty kolor
- placki po usmażeniu przekładaj na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- placki podawaj je ze śmietaną lub jogurtem
Czytaj także: Domowy Big Mac. Smakuje jak w McDonald's, zrobisz go sam
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.