Pieczone ziemniaki - niby takie proste, a raz wychodzą, a raz nie. Co zrobić, żeby zawsze były chrupiące? Przed pieczeniem ugotuj je w sodzie. Nie przejmuj się tym, że trochę się rozwalą. Ziemniaki w ten sposób same stworzą sobie "panierkę" oblepiając się skrobią.
Czytaj także: Smażony budyń? Smaczna przekąska w kilka minut
Przepis na pieczone ziemniaki. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- oliwa
- sól
- soda oczyszczona
Przepis na pieczone ziemniaki. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostki
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni, włącz termoobieg (230 jeśli go nie masz)
- Zagotuj litr wody, dodaj tam łyżeczkę soli i sody
- Wrzuć ziemniaki do zagotowanej wody, ugotuj
- Nie przejmuj się tym, że się nieco rozwalą
- Ugotowane ziemniaki wrzuć do miski, zalej obficie oliwą i dodaj sól, wymieszaj delikatnie
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj ziemniaki jeden obok drugiego
- Nie przejmuj się tym, że część się rozwaliła, oblepi ona kawałki ziemniaka, a po upieczeniu doda im chrupkości
- Piecz ok 20/30 min
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl