Torty z cukierni może i są wymyślne, piękne, a także dobrze smakują, ale w dobie szalejącej inflacji są też wyjątkowo drogie. Jednak nie musisz się już tym przejmować. Tort poprzeczny bez pieczenia przygotujesz szybko, sprawnie, z wykorzystaniem wyłącznie łatwo dostępnych składników.
Goście będą oczarowani jego wyglądem, a jeszcze bardziej fenomenalnym czekoladowo-orzechowym smakiem. Ten "wypiek" nie będzie cię też kosztował dużo pieniędzy ani czasu, bo przygotujesz go w mgnieniu oka.
Ma tylko jedną wadę - znika z talerzy w tempie ekspresowym. Jesteśmy przekonani, że ten wyjątkowy przysmak zagości na twoim stole na dobre. W końcu taki smak nieczęsto łączy się z przyjemną dla oka, oryginalną formą. Spróbuj, a nie pożałujesz. Niebo w gębie!
Tort poprzeczny bez pieczenia. Potrzebne składniki
- 1000 g herbatników maślanych
- 3 budynie czekoladowe
- 1200 ml mleka
- 300 g masła
- 300 g nutelli
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka cukru pudru
- 50 g czekolady deserowej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Tort poprzeczny bez pieczenia. Sposób przygotowania
- Około 1000 ml mleka zagotować z masłem.
- Zalać pozostałym mlekiem z wymieszanymi budyniami.
- Gotować aż powstanie gęsta masa.
- Wystudzić.
- Za pomocą miksera połączyć z nutellą.
- Kremem łączyć herbatniki i układać wzdłuż brzegów tortownicy.
- Smarować kolejne herbatniki i dokładać warstwy w kierunku środka.
- Układać tak do wyczerpania składników.
- Pozostały krem wyłożyć na wierzch.
- Wstawić na noc do lodówki.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
- Po zdjęciu obręczy tortownicy posmarować wierzch i boki śmietaną.
- Czekoladę zetrzeć i posypać wierzch tortu.
- Udekorować według uznania.
I gotowe. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.