Cola dodawana do marynowania schabu sprawia, że mięso jest bardziej chrupkie. Ten prosty patent sprawi, że popularny kotlet już nigdy nie będzie gumowy i mokry. Dlatego jeśli planujesz nazajutrz przyrządzać kotlety schabowe, koniecznie sprawdź czy w lodówce nie zalega reszta niedopitej coli. Wystarczy szklanka, by mięso w zalewie z coli przez noc zyskało na jakości.
Kotlety schabowe w coli. Potrzebne składniki:
- szklanka coli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku
- pół kilo schabu
- bułka tarta
- jajko
- mąka pszenna
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety schabowe w coli. Sposób przyrządzania:
- Do głębokiego talerza na zupę wlej colę ze szklanki, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Mięso pokrój w solidne plastry, rozbij przy pomocy tłuczka. Włóż do talerza z marynatą i zostaw na noc w lodówce.
- W osobnych miseczek rozbij jajko, dokładnie wymieszaj. Do drugiej wsyp bułkę tartą.
- Wyjmij plastry mięsa z zalewy, natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Następnie zanurz w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Czytaj także: Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek