Tradycyjną "pomidorówkę" możecie podawać na dwa sposoby - z ryżem lub z waszym ulubionym makaronem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodajmy, że taka zupa jest idealna na okres noworoczny - tłusta i sycąca, nadaje się w sam raz do odżywienia organizmu. Sprawdzi się też na rodzinnym stole w czasie zbliżającego się długiego weekendu!
Czytaj także: Idealne na kaca. Kotlety drwala
Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - składniki:
- ćwiartka kurczaka,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- mała cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- trzy liście laurowe,
- trzy ziarna ziela angielskiego,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- makaron lub ryż (albo lane kluski),
- koperek
Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - sposób przyrządzenia:
- Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
- Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko.
- Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką. Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier.
- Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość
I gotowe! Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami. A jakie są wasze ulubione zupy z dzieciństwa?