Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tęsknisz za tradycyjną pomidorową? Ten przepis przywoła smak sprzed lat

12

Zupa pomidorowa - kto jej nie lubi? Wielu z nas tęskni za taką prawdziwą, tradycyjną "pomidorówką", jaką jadaliśmy w młodości. Jak się okazuje - jest ona bardzo prosta do przyrządzenia i nie trzeba być master chefem, żeby zrobić ją samemu!

Tęsknisz za tradycyjną pomidorową? Ten przepis przywoła smak sprzed lat
Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup! (Pixabay, julitas89)

Tradycyjną "pomidorówkę" możecie podawać na dwa sposoby - z ryżem lub z waszym ulubionym makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Dodajmy, że taka zupa jest idealna na okres noworoczny - tłusta i sycąca, nadaje się w sam raz do odżywienia organizmu. Sprawdzi się też na rodzinnym stole w czasie zbliżającego się długiego weekendu!

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - składniki:

  • ćwiartka kurczaka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • mała cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • makaron lub ryż (albo lane kluski),
  • koperek

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - sposób przyrządzenia:

  • Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
  • Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko.
  • Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką. Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier.
  • Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość

I gotowe! Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami. A jakie są wasze ulubione zupy z dzieciństwa?

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić