Tradycyjne pączki to oczywiście nieodłączny element świętowania Tłustego Czwartku, ale warto urozmaicić sobie dietę i spróbować też innych, równie pysznych i tłustych smakołyków - w końcu w ten dzień kalorie się nie liczą! Pączki wiedeńskie przygotowywane są z ciasta parzonego, które po usmażeniu robi się wyjątkowo miękkie i kuszące. Gwarantujemy - każdy sięgnie po dokładkę!
Czytaj także: Przepis na domową pizzę. Taniej i łatwiej niż myślisz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pączki wiedeńskie - gniazdka z ciasta parzonego. Potrzebne składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- Szczypta soli
- Szklanka wody
- Olej do smażenia
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na pączki wiedeńskie - gniazdka z ciasta parzonego. Sposób przygotowania
- W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień
- Na wrzątek jednym ruchem wsyp przesianą mąkę i energicznie wymieszaj, tak, aby powstała jednolita masa
- Gotuj ciasto na małym ogniu, cały czas mieszając, aż będzie odchodzić od garnka
- Ciasto przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia
- Do ostudzonego ciasta wmiksuj po kolei jajka
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciśnij kółka o średnicy ok. 6 cm
- Olej rozgrzej z dużym garnku. Pączki wkładaj partiami przy pomocy łopatki
- Smaż po ok. 5 minut z każdej strony, aż pączki będą zarumienione. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym
- Połącz ze sobą składniki na lukier. Udekoruj nim gotowe pączki. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.