Donaty to słynne "pączki z dziurką". Tradycyjnie są wykonywane z ciasta drożdżowego, które później smaży się na głębokim oleju. My przedstawimy przepis na donaty, które będą mniej tłuste i prostsze w wykonaniu. Nie ma opcji, by nie wyszły miękkie!
Czytaj także: Placki z bananem. Wyjątkowy przepis na prosty deser
Przepis na donaty. Składniki:
- 2 jajka
- 180 g śmietany 18 proc.
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
Czytaj także: Szybkie rogaliki. Wystarczą trzy składniki
Przepis na donaty. Wykonanie:
- Jajka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i olej ubij za pomocą trzepaczki albo miksera
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- Do mokrych składników dodaj suche, dokładnie wymieszaj
- Przygotuj blachę do pieczenia donatów, wysmaruj ją masłem
- Ciasto wylewaj do 2/3 wysokości formy
- Piecz w 180 stopniach do momentu zarumienienia
Czytaj także: Ciasto Kinder Bueno. Szybkie i bez pieczenia
Gotowe donaty możesz ozdobić według uznania. Najczęściej polewane są kolorowym lukrem z posypką lub posypywane cukrem pudrem. Doskonale sprawdzą się również kandyzowane owoce, orzechy czy płatki róży. Niektórzy podają je również w towarzystwie słonego karmelu i boczku.