Ciasto "Kryształek" to prawdziwy hit PRL-u. Ponoć w niektórych domach do dzisiaj zajmuje szczególne miejsce na stole. Nic dziwnego - jest kolorowe, pyszne i wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Mniam!
Ciasto "Kryształek". Składniki:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 galaretki o różnych smakach
- 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto "Kryształek". Wykonanie:
- Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
- Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
- Mąki przesiewamy do miseczki.
- Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
- W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
- Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
- Zostawiamy do wystudzenia i kroimy na dwie części.
- W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżkę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Jedną część ciasta nasączamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
- Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki.
- Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.
- Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl