Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"

17

Potrzeba matką wynalazków. Za PRL-u wszystkiego brakowało, tworzyło się więc proste, lecz pyszne przepisy. Ciasto "Kryształek" niejednokrotnie królowało na polskich stołach. Przepis jest banalnie prosty!

To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek" (YouTube)

Ciasto "Kryształek" to prawdziwy hit PRL-u. Ponoć w niektórych domach do dzisiaj zajmuje szczególne miejsce na stole. Nic dziwnego - jest kolorowe, pyszne i wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Mniam!

Ciasto "Kryształek". Składniki:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

Ciasto "Kryształek". Wykonanie:

  • Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
  • Mąki przesiewamy do miseczki.
  • Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
  • W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
  • Zostawiamy do wystudzenia i kroimy na dwie części.
  • W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżkę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Jedną część ciasta nasączamy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
  • Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki.
  • Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.
  • Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić