Piszinger to kultowy deser z PRL-u. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Niezwykle aktualny aż po dziś dzień. Jest tylko jedna uwaga - bardzo szybko znika z talerzy. Przygotuj się więc na szykowanie dokładki!
Piszinger. Składniki
- 300 g cukru
- 120 g gorzkiego kakao
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 kostki masła
- 5 żółtek
- 10 andrutów
- 2 łyżki koniaku
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Piszinger. Wykonanie:
- Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobinę wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj.
- Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź.
- Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.
- Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku – masa gotowa!
- Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl