Przede wszystkim nie należy odkładać przygotowań do świąt na ostatni moment. Przyrządzanie potraw w pośpiechu może doprowadzić do kataklizmu. Lepiej zadbać o to z odpowiednim wyprzedzeniem.
Poza tym warto pamiętać o tym, że często przytrafiają się błędy w przyrządzaniu maku. Żeby był miękki i pyszny, trzeba go dzień wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie.
Podobnie sprawa wygląda z grzybami do zupy grzybowej. One też powinny postać w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin.
Smażysz zamrożone mięso? Lepiej tak nie rób. Podczas przygotowania danego przysmaku może się wydawać, że jest już gotowy, a tak naprawdę w środku mięso będzie jeszcze surowe.
Błędy dotyczące przygotowywania ryb i pierogów
Wiele osób smaży ryby w panierce. To również błąd. W ten sposób stają się bardziej kaloryczne, a ponadto tracą cenne składniki, przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Zmorą wigilijną są rozgotowane, sklejone lub popękane pierogi czy uszka. By temu zapobiec, mrożone pierogi trzeba wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i kilku kropli oleju. Następnie należy przemieszać drewnianą łyżką, by pierogi nie przywarły do dna. Po 3-4 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch będą nadawać się do zjedzenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.