W kuchni warto eksperymentować, dlatego zamiast tradycyjnej zupy pieczarkowej zaserwuj swojej rodzinie zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym. Tajska wersja tej zupy jest idealnie kremowa i o wiele bardziej aromatyczna
Zupa pieczarkowa smakuje doskonale o każdej porze roku, jest lekka i jednocześnie sycąca. Pamiętaj, by nie dodawać ostrej papryczki, gdy zamierzasz podać zupę dzieciom.
Czytaj także: Przepis na corn dogi. Prosty sposób na parówki
Zupa pieczarkowa tajska. Potrzebne składniki:
- pół kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- ok 3 cm startego imbiru
- 2 łyżki pasty Tom Kha (opcjonalnie)
- kawałek pikantnej papryczki (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki mielonej, suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Zupa pieczarkowa tajska. Sposób wykonania:
- Obierz i pokój cebulę i marchewkę w kostkę
- Wrzuć cebulę i marchewkę na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż ok. 2 minuty. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i duś wszystko razem do 10 minut, przypraw solą
- W garnku podgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć pokrojony w większe plastry seler naciowy i poszatkowany czosnek. Smaż ok. minuty. Dodaj 2 łyżki pasty do zupy Tom Kha, oraz pokrojoną pikantna papryczkę
- Dodaj do garnka wcześniej uduszone pieczarki z cebulą i marchewką
- Do pieczarek z selerem dodaj starty imbir oraz mleczko kokosowe i 2 szklanki wody. Wszystko przypraw trawą cytrynową, sosem sojowym i jeśli trzeba także solą i pieprzem
Zobacz także: Bananowe pierogi leniwe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl