Nawet fani mięsa lubią tę przekąskę. Kalafior w kulinariach przeżywa ostatnio swoją drugą młodość. Do niedawna kojarzony był głównie z kalafiorową lub podawany z zasmażką. To już przeszłość! Mamy super przepis na nuggetsy z kalafiora. Najlepiej smakują z dobrym sosem czosnkowym!
Czytaj także: Najlepszy przepis na tosty. Smakują jak pizza
Przepis na nuggetsy z kalafiora. Składniki:
- główka kalafiora
- 3/4 szklanki mąki
- 300 ml wody
- 300 g płatków kukurydzianych
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka czosnku w proszku
- olej do smażenia
Czytaj także: Przepis na pyszne kluseczki z serka homogenizowanego
Przepis na nuggetsy z kalafiora. Wykonanie:
- Kalafiora umyj, podziel na mniejsze różyczki, podgotuj 10 minut i odsącz
- W misce wymieszaj wodę z mąką i przyprawami
- W drugiej misce pokrusz delikatnie płatki kukurydziane
- Na patelni rozgrzej olej, powinno być go tyle, by nuggetsy niemal całe (a najlepiej całe) mogły się zanurzyć
- Różyczki zamocz w mącznej panierce, później obtocz w płatkach kukurydzianych
- Smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru
- Nuggetsy kładź na papierowy ręcznik, by ociekł z nich tłuszcz
Czytaj także: Wakacyjny hit. Przepis na sałatkę szefa
Zobacz także: Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską. Alternatywa dla klasycznych mielonych
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl