Zupa nic to absolutny hit PRL-u. Wystarczą dosłownie 4 składniki i minutka w kuchni, a ty możesz cieszyć się tym słodkim smakiem. Jesteś gotowy na smakowity powrót do przeszłości?
Zupa nic według Adama Borowicza. Składniki:
- 600 ml mleka
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa nic według Adama Borowicza. Wykonanie:
- Jajka polewamy wrzątkiem przez około 30 sekund.
- Przelewamy zimną wodą.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do białek dodajemy dwie łyżki cukru i ubijamy całość na sztywną masę.
- Do żółtek dodajemy dwie łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
- Mleko gotujemy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego wrzenia.
- Gdy mleko będzie już ciepłe, za pomocą łyżki, nakładamy partiami pianę z białek.
- Gotujemy z każdej strony po minucie.
- Zbieramy pianki łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
- Mleko odstawiamy z gazu, wyjmujemy wanilie.
- Cały czas mieszając widelcem, wlewamy powoli żółtka z cukrem.
- Gdy dodamy wszystkie żółtka, ponownie stawiamy mleko na gazie.
- Cały czas mieszając, gotujemy około dwóch minut, uważając, by żółtko się nie ścięło.
- Dodajemy ulubione świeże owoce lub małe beziki.
- Dekorujemy listkami świeżej mięty dla ozdoby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl