Bajaderki to ciastka wykonane z resztek innych ciast lub niepotrzebnych skrawków. Do ich przygotowania możesz także użyć wypieku z zakalcem lub zwykłych ciastek, na które już nie masz ochoty.
Bajaderki. Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników, biszkoptu, piernika lub podobnego wypieku bez dodatku kremu, galaretki itp. (mogą być ścinki lub resztki)
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł o dowolnym smaku
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- wiórki kokosowe, kolorowa posypka, posiekana czekolada lub orzechy
Czytaj też: Przepis na poświąteczną zupę na lepsze trawienie
Bajaderki. Sposób przygotowania:
- ciasto lub ciastka dokładnie pokrusz (możesz sobie pomóc robotem kuchennym lub blenderem
- do ciasta dodaj serek, powidła i miękkie masło, a następnie zagnieć na jednolitą masę
- jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj dodatkową porcję np. pokruszonych herbatników, orzechów, kakao lub mleka w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
- z powstałej masy formuj niewielkie kulki
- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj czekoladę
- kulki ciasta zanurzaj w czekoladzie i obtaczaj w przygotowanej wcześniej posypce
- gotowe bajaderki odstaw do zastygnięcia w lodówce
Gotowe. Smacznego! Bajaderki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu.
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl