Przepis na tort komunijny z malinami i białą czekoladą jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmie dłużej niż chwilę. Pyszny smak może nam wynagrodzić czas poświęcony na pieczenie i przekładanie. Wszyscy goście będą wniebowzięci!
Tort komunijny z malinami i białą czekoladą - składniki
Biszkopt
- 5 jajek dużych
- 165 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Przełożenie
- 350 ml śmietany kremówki 36 proc.
- 500 g mascarpone
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 400 g malin mrożonych
- 200 g białej czekolady
- 200 ml mocnej herbaty z cytryną
- słoiczek konfitury malinowej
Dekoracja
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
- 300 g miękkiego masła
- ozdoby cukrowe lub żywe kwiaty
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Tort komunijny z malinami i białą czekoladą - wykonanie
- Najpierw pieczemy biszkopt.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
- Miksujemy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany, w której niewyczuwalne będą grudki cukru. Może to trwać nawet 8-10 minut.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy dalej 3-4 minuty do otrzymania gęstej, puszystej masy.
- Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość szpatułką, uważając, by nie odpowietrzyć zbytnio ciasta.
- Tak przygotowany biszkopt przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Biszkopt studzimy na kratce, przekładamy do lodówki owinięty w folię spożywczą i zostawiamy na kilka godzin, aby dobrze się schłodził. Będzie się wtedy lepiej kroił.
- Przygotowujemy frużelinę malinową.
- Mrożone maliny podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok i część płynu odparuje, wyłączamy palnik, dodajemy rozpuszczone w 100 mln gorącej wody galaretki i dokładnie mieszamy całość, aby żelatyna i cukier się rozpuściły. Studzimy.
- Frużelina nie może być za ciepła, żeby nie rozpuściła ubitej śmietany.
- Czekoladę siekamy na małe kawałki za pomocą ostrego noża lub blendera.
- Przygotowujemy krem malinowy do przełożenia tortu.
- Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy śmietanę i ubijamy do uzyskania gładkiego sztywnego kremu.
- Dodajemy wystudzoną frużelinę malinową i posiekane czekoladę, całość delikatnie mieszamy.
- Schłodzony biszkopt dzielimy na trzy blaty, krojąc go ostrym nożem na placki o grubości 2 cm.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszy blat, który nasączamy 1/3 wystudzonej herbaty. Następnie na biszkopt wykładamy pół słoiczka konfitury malinowej i połowę przygotowanego kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i powtarzamy wszystkie czynności.
- Na samą górę kładziemy ostatni blat ciasta, który nasączamy pozostałą herbatą.
- Całość wstawiamy do lodówki, aby tort stężał, a wszystkie smaki zdążyły się "przegryźć".
- Chłodzimy co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Trzeciego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy tort komunijny.
- Masło ubijamy na puch. Dodajemy mleko skondensowane, cały czas ubijając.
- Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
- Na koniec zmniejszamy obroty do minimalnych i miksujemy 5 minut, aby odpowietrzyć krem.
- Wyciągamy schłodzony tort z tortownicy, odwracamy do góry nogami i układamy na paterze.
- Rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu do dekoracji dookoła, aby zebrać wszystkie okruszki, chłodzimy 15-20 minut, a następnie szpatułką nakładamy drugą warstwę kremu maślano-mlecznego, wyrównując powierzchnię tortu, aby była gładka.
- Całość dekorujemy ozdobami i żywymi kwiatami.
Do momentu podania, przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl