Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tort komunijny z malinami i białą czekoladą. Przepis jest banalnie prosty

13

Komunia oznacza zwykle mnóstwo przygotowań. Często nie chcemy zamawiać gotowych dań, ze względu na ich cenę i brak świadomości, co jest w środku. Są jednak przepisy, dzięki którym w łatwy sposób zrobimy wrażenie na gościach. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu pyszny tort komunijny z malinami i białą czekoladą.

Tort komunijny z malinami i białą czekoladą. Przepis jest banalnie prosty
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przepis na tort komunijny z malinami i białą czekoladą jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmie dłużej niż chwilę. Pyszny smak może nam wynagrodzić czas poświęcony na pieczenie i przekładanie. Wszyscy goście będą wniebowzięci!

Tort komunijny z malinami i białą czekoladą - składniki

Biszkopt

  • 5 jajek dużych
  • 165 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Przełożenie

  • 350 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 400 g malin mrożonych
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml mocnej herbaty z cytryną
  • słoiczek konfitury malinowej

Dekoracja

  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g miękkiego masła
  • ozdoby cukrowe lub żywe kwiaty

Tort komunijny z malinami i białą czekoladą - wykonanie

  • Najpierw pieczemy biszkopt.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
  • Miksujemy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany, w której niewyczuwalne będą grudki cukru. Może to trwać nawet 8-10 minut.
  • Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy dalej 3-4 minuty do otrzymania gęstej, puszystej masy.
  • Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość szpatułką, uważając, by nie odpowietrzyć zbytnio ciasta.
  • Tak przygotowany biszkopt przekładamy do wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Biszkopt studzimy na kratce, przekładamy do lodówki owinięty w folię spożywczą i zostawiamy na kilka godzin, aby dobrze się schłodził. Będzie się wtedy lepiej kroił. 
  • Przygotowujemy frużelinę malinową.
  • Mrożone maliny podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok i część płynu odparuje, wyłączamy palnik, dodajemy rozpuszczone w 100 mln gorącej wody galaretki i dokładnie mieszamy całość, aby żelatyna i cukier się rozpuściły. Studzimy.
  • Frużelina nie może być za ciepła, żeby nie rozpuściła ubitej śmietany.
  • Czekoladę siekamy na małe kawałki za pomocą ostrego noża lub blendera.
  • Przygotowujemy krem malinowy do przełożenia tortu.
  • Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy śmietanę i ubijamy do uzyskania gładkiego sztywnego kremu.
  • Dodajemy wystudzoną frużelinę malinową i posiekane czekoladę, całość delikatnie mieszamy.
  • Schłodzony biszkopt dzielimy na trzy blaty, krojąc go ostrym nożem na placki o grubości 2 cm.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszy blat, który nasączamy 1/3 wystudzonej herbaty. Następnie na biszkopt wykładamy pół słoiczka konfitury malinowej i połowę przygotowanego kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i powtarzamy wszystkie czynności.
  • Na samą górę kładziemy ostatni blat ciasta, który nasączamy pozostałą herbatą.
  • Całość wstawiamy do lodówki, aby tort stężał, a wszystkie smaki zdążyły się "przegryźć".
  • Chłodzimy co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  • Trzeciego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy tort komunijny.
  • Masło ubijamy na puch. Dodajemy mleko skondensowane, cały czas ubijając.
  • Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Na koniec zmniejszamy obroty do minimalnych i miksujemy 5 minut, aby odpowietrzyć krem.
  • Wyciągamy schłodzony tort z tortownicy, odwracamy do góry nogami i układamy na paterze.
  • Rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu do dekoracji dookoła, aby zebrać wszystkie okruszki, chłodzimy 15-20 minut, a następnie szpatułką nakładamy drugą warstwę kremu maślano-mlecznego, wyrównując powierzchnię tortu, aby była gładka.
  • Całość dekorujemy ozdobami i żywymi kwiatami.

Do momentu podania, przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić