Marzysz o tym, by zjeść ukochany bób w troszkę innej formie niż dotychczas, ale kompletnie nie masz na niego pomysłu? Już masz - hummus z bobu. Jest banalnie prosty i nie potrzebujesz wyszukanych składników.
Ze zrobieniem go poradziłoby sobie nawet dziecko. Oprócz tego warto pamiętać, że bób to roślina strączkowa, która zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Jest wyjątkowo sycący, a przy tym ma bardzo mało kalorii.
Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych ma wiele właściwości leczniczych. Jest doskonałym źródłem białka. W 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Bób polecany jest nie tylko wegetarianom i weganom, ale też osobom z chorobami układu krążenia
Hummus z bobu. Składniki:
- 300 g bobu (200 g po ugotowaniu i obraniu)
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pełna łyżka stołowa tahini
- 3 listki mięty
- dekoracja: jasny sezam, płatki chili
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Hummus z bobu. Wykonanie:
- Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 - 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały).
- Odcedzić zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
- Bób obrać z łupinek i odmierzyć 200 g (resztę zachować do dekoracji).
- Obrany bób włożyć do pojemnika blendera (rozdrabniacza lub melaksera).
- Dodać sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę.
- Całość dokładnie zmiksować (jeśli bób jest mocno dojrzały i pasta wychodzi sucha, można dodawać stopniowo zachowaną wodę z gotowania).
- Wyłożyć do salaterki, posypać resztą bobu, uprażonym sezamem, płatkami chili, listkami mięty oraz polać oliwą extra.