Jeszcze kilka dekad temu w sklepach nie można było uświadczyć zamrażarek wypełnionych lodami o najróżniejszych kształtach i rozmaitych smakach, a rzemieślnicze lodziarnie nie wyrastały za każdym rogiem jak grzyby po deszczu, jak ma to miejsce dzisiaj w większych miastach.
Gospodynie domowe musiały improwizować, by zapewnić słodką ochłodę swoim pociechom. Wtedy w ruch szły żółtka, mleko i śmietana, by po chwili powstała pyszna waniliowa masa, gotowa do zmrożenia, a później do pałaszowania bez opamiętania. Spróbujcie tego przepisu na tradycyjne domowe lody, ten smak jest niepowtarzalny!
Przepis na tradycyjne lody na żółtkach jak u babci. Potrzebne składniki
- 1 litr mleka
- 8 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g śmietany 36 proc.
- 2 opakowania cukru waniliowego bądź 1 łyżka esencji waniliowej
Przepis na tradycyjne lody na żółtkach jak u babci. Sposób przygotowania
- Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw, a żółtka utrzyj w misce z cukrem i wanilią, tak jak robi się kogel-mogel
- Mleko zagotuj i wlej powoli do żółtek, jednocześnie mieszając masę lub miksując
- Całość przełóż do garnka i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i ostudź, a następnie dodaj śmietankę i wymieszaj
- Całość zamroź, po godzinie przemieszaj masę widelcem i włóż z powrotem do zamrażalki. Smacznego!