Wciąż trwa sezon na truskawki i warto je wykorzystać do zrobienia pysznych przetworów lub deserów. Łatwe do przyrządzenia jest truskawkowe ptasie mleczko, a sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
Czytaj także: Pizza z czterech składników. Prosty i szybki przepis
Truskawkowe ptasie mleczko. Potrzebne składniki:
- 1 paczka biszkoptów
- 1/2 litra śmietany 30 lub 36 proc.
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 1 kg truskawek
Truskawkowe ptasie mleczko. Sposób przygotowania:
- tortownicę wykładamy biszkoptami
- śmietanę ubijamy na sztywno
- galaretkę zalewamy niewielką ilością ciepłej wody
- galaretkę dolewamy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy
- truskawki kroimy i dodajemy do ciasta
- śmietanę wykładamy na biszkopty
- tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Smacznego! Sprawdź także jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe oraz oryginalną włoską pizzę.
Zobacz także: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl