Zdarza się, że po zakupie awokado okazuje się, że jest ono zbyt twarde, by spożyć je od razu. Dlaczego tak się dzieje? Powód jest prosty — awokado trafia do sklepów, zanim osiągnie pełną dojrzałość, co jest wynikiem długotrwałego procesu transportu. Co zrobić, by przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wykorzystaj ten prosty patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak dojrzewa awokado?
Na szczęście istnieją proste i naturalne sposoby, które pozwolą na przyspieszenie dojrzewania awokado. Jednym z najprostszych trików jest umieszczenie owocu w papierowej torbie. Awokado uwalnia etylen, gaz odpowiedzialny za dojrzewanie, który w zamkniętej torbie przyspiesza cały proces.
Aby jeszcze bardziej przyspieszyć dojrzewanie, do torby można dodać kilka owoców, takich jak jabłka czy banany. Te owoce również wydzielają etylen, co w połączeniu z awokado znacząco przyspiesza dojrzewanie. Jest to naturalny, nieskomplikowany sposób, który nie wymaga dużego wysiłku, a przynosi zadowalające efekty w krótkim czasie.
Jak szybko zmiękczyć awokado?
Czasem jednak potrzebujemy miękkiego awokado "na już" i nie możemy czekać kilku dni. W takich przypadkach istnieją sprawdzone szybkie metody. Jedną z najpopularniejszych jest wykorzystanie piekarnika. Proces ten polega na owinięciu owocu folią aluminiową i wstawieniu go do piekarnika nagrzanego do 90°C na kilka minut. Taki zabieg sprawia, że awokado staje się bardziej miękkie i gotowe do natychmiastowego spożycia.
Kolejnym trikiem jest metoda wykorzystująca mikrofalówkę. Awokado należy pokroić na pół, usunąć pestkę, a następnie umieścić w mikrofalówce na niskiej mocy przez ok. 30 sekund. W tym wypadku nie owijamy awokado folią aluminiową. Dobrze jest też nakłuć je widelcem, przed włożeniem do mikrofalówki.
Jak przechowywać awokado?
Miękkie awokado najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce, aby zachować jego świeżość. Doskonałym sposobem na zabezpieczenie rozkrojonego awokado jest również skropienie go sokiem z cytryny, co pomaga to utrzymać ładny kolor.
Jeśli chodzi o kulinarne zastosowania miękkiego awokado, możliwości jest wiele. Może być używane jako baza do guacamole, wzbogacając jego smak i konsystencję. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, kanapek lub nawet jako składnik zdrowych koktajli. Pamiętaj, że jego miękka konsystencja jest idealna do smarowania, a bogaty smak wzbogaca każde danie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.