Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Twarde masło? Trik ze szklanką pomoże je zmiękczyć

1

Masło to podstawowy składnik, którego użycie staje się czasem kulinarnym wyzwaniem. Co zrobić, gdy chcemy go użyć, ale jest twarde jak kamień? Przedstawiamy trzy sposoby, dzięki którym zmiękczysz masło w kilka chwil.

Twarde masło? Trik ze szklanką pomoże je zmiękczyć
Jak zmiękczyć masło? (Adobe Stock, Vladislav Gudovskiy)

Każdy, kto choć raz wyciągnął masło prosto z lodówki, wie, jak trudne jest jego szybkie rozsmarowanie na pieczywie. Główna przyczyna twardości to niska temperatura. Lodówka nie tylko przedłuża świeżość masła, ale także powoduje, że tłuszcz i woda, będące jego głównymi składnikami, tworzą zwartą konsystencję.

Masło ochłodzone do temperatury lodówki traci elastyczność, a jego struktura staje się bardziej stała. Dla wielu osób jest to wyzwanie kulinarne, szczególnie gdy czas nagli, a danie musi być gotowe na już. W jaki sposób zmiękczyć masło, by nadawało się do smarowania? Poznajcie prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Jak zmiękczyć masło?

Najprostszym rozwiązaniem jest pozostawienie masła w temperaturze pokojowej na 30-60 minut. W tym czasie masło osiągnie odpowiednią konsystencję, jednak czas ten może się różnić w zależności od temperatury otoczenia. Dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na długie czekanie, istnieje łatwiejsze rozwiązanie.

Dobrą metodą jest krojenie masła na mniejsze kawałki. Mniejsze fragmenty masła szybciej łapią ciepło z otoczenia, co przyspiesza proces ich rozmiękczania. Ta technika jest bardzo przydatna, gdy czas jest na wagę złota, a posiłek musi być przygotowany szybko.

Co zrobić gdy nagli nas czas, a masło nadal jest twarde? Jednym z najpopularniejszych trików jest użycie szklanki z gorącą wodą. Jak to zrobić? Najpierw wystarczy napełnić szklankę wrzątkiem i poczekać, aż szkło się nagrzeje. Następnie wylewamy wodę i nakładamy gorącą szklankę na kawałek masła pozostawionego na talerzyku. Dzięki temu masło szybko nabiera odpowiedniej konsystencji.

Skutecznym sposobem na zmiękczenie masła jest użycie tarki. Tarte masło w formie wiórków rozgrzewa się szybciej ze względu na większą powierzchnię styku z powietrzem. Ta metoda świetnie sprawdza się, gdy mamy niespodziewanych gości, a potrzebujemy szybko mięciutkiego masła.

Najlepiej przechowywać masło poza lodówką, dzięki czemu zawsze jest miękkie i gotowe do spożycia. Niestety nie zawsze można sobie na to pozwolić, szczególnie latem, gdy masło może się popsuć od wysokiej temperatury. Dlatego dobrze jest znać kilka sposobów, dzięki którym masło szybko zmięknie i będzie nadawało się do smarowania.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie żyje Elżbieta Berbeka. Była matką i żoną sławnych himalaistów
Ambitny projekt studentów Politechniki Wrocławskiej. Chcą wypłynąć na głębokie wody
Wolontariusz WOŚP ujawnia: "wyzywają mnie"
Lepszych pączków nie jadłeś. To prawdziwy hit na tłusty czwartek
Wystrzelono rakietę na Księżyc. Nie uwierzysz, co jest w środku
Rosja planuje ofensywę w jednym z obwodów. Ma dać przewagę w negocjacjach
Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy? Pomoże test zapałki
Zaczyna się. Szymon Hołownia pokazał dokument
Usłyszała na klatce roztrzęsiony głos sąsiadów. Kobieta wezwała policję
Jak wyczyścić toster w prosty sposób? Wystarczy zwykły olej
SpaceX ogłasza sukces. Wystrzelono dwa lądowniki księżycowe
Robot AI dla samotnych. Będzie jak prawdziwa partnerka?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić