Brak ci pomysłu na prostą, smaczną przekąskę? Zrób paluszki serowo-ziemniaczane. Są tanie, smaczne, no i nie zawierają glutenu. Doskonale smakują z sosem czosnkowym, keczupem, a i bez niczego są przepyszne.
Czytaj także: Zostało ciasto po świętach? Zrób bajaderki
Paluszki serowo-ziemniaczane. Składniki:
400 g ziemniaków
90 g startego żółtego sera
90 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli (opcjonalne)
Czytaj także: Zimowa zupa krem. Idealna na poświąteczne trawienie
Paluszki serowo-ziemniaczane. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, przekrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie
- Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedź je
- Wrzuć na sito o małych oczkach i przetrzyj przez nie ziemniaki, by uzyskać gładką, jednolitą masę
- Dodaj ser, mąkę, jeśli ser jest mało słony, dosól
- Wymieszaj całość do postania gładkiej, jednolitej masy
- Ciasto włóż między dwa kawałki folii lub do większego woreczka strunowego, rozwałkuj na grubość ok. 5-10 mm i włóż do zamrażarki na ok. 30 min.
- Po tym czasie rozetnij woreczek i potnij ciasto na paski, by powstały paluszki
- W garnku lub głębszej patelni rozgrzej olej
- Smaż do uzyskania złotego koloru
- Po usmażeniu połóż na papier ręcznikowy, by ociekły z tłuszczu
Zobacz także: Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl