10-minutowy makaron od Roberta Makłowicza? To zbyt piękne, żeby mogło być możliwe? A jednak! Tylko przygotuj się na to, że wszyscy będą chcieli dokładkę, jest bowiem przepyszny! Palce lizać!
10-minutowy makaron Roberta Makłowicza. Składniki:
- makaron spaghetti;
- ostre papryczki;
- czosnek;
- oliwa z oliwek;
- opcjonalnie parmezan.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
10-minutowy makaron Roberta Makłowicza. Wykonanie:
- Zaczynamy od zagotowania i posolenia wody w garnku.
- Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej makaron.
- Ma on się gotować przez 5-6 minut.
- W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią sporo oliwy z oliwek.
- W momencie, gdy oliwa nie jest jeszcze bardzo nagrzana, dorzucamy papryczki (najlepiej takie w całości i suszone. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw, można dodać ich mniej).
- Dorzucamy czosnek, ale pamiętajmy, by temperatura oliwy nie była za wysoka.
- Kiedy oliwa zaczyna skwierczeć, można dolać odrobinę wody spod gotującego się makaronu, by nic się nie przypaliło.
- W momencie, gdy czosnek zaczyna się karmelizować, ściągamy patelnię z palnika.
- W międzyczasie idziemy odcedzić makaron.
- Ważne jest to, by był al dente.
- Patelnię ponownie umieszczamy na ogniu.
- Na koniec przerzucamy makaron na patelnię lub sos do garnka, w którym znajduje się makaron i dokładnie mieszamy.
- Umieszczamy potrawę w głębokim talerzu i – wedle uznania – posypujemy parmezanem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl