Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk

28

Danuta Martyniuk, odkąd zaskoczyła wszystkich swoją spektakularną metamorfozą i utratą aż 15 kilogramów, wyrasta na prawdziwą kuchenną specjalistkę. Często opowiada widzom, co je oraz jak je. Gotuje również w "Pytaniu na śniadanie". Jej przepisy podbijają kubki smakowe Polaków. Ciasto ze śliwkami to uczta dla podniebienia!

Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk
Zdjęcie ilustracyjne (AKPA, YouTube)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Jest pyszne, lekkie, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. Nie trzeba wielu składników i wielkich kulinarnych zdolności, by je przyrządzić.

W dodatku śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców sezonowych w Polsce - aż grzech ich teraz nie wykorzystać! Są bogate w wapń i fosfor, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zawarty w tych owocach beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapobiega rozwojowi wolnych rodników. Po prostu jedz i się nie starzej!

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Składniki

  • 200 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek
  • łyżka cukru wanilinowego
  • cynamon
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania

  • Masło w temperaturze pokojowej (lekko miękkie) utrzyj wraz z cukrem pudrem.
  • Dodaj jajka i ubijaj dalej.
  • Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją dokładnie masłem.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół.
  • Układaj jedna przy drugiej na cieście - miąższem do dołu.
  • Posyp owoce równomiernie łyżką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół.
  • Włóż tortownicę i piecz przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto (powinno urosnąć) i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Wyciągnij z blachy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
  • Błyskawiczne ciasto ze śliwkami jest już gotowe!

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić