Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Jest pyszne, lekkie, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. Nie trzeba wielu składników i wielkich kulinarnych zdolności, by je przyrządzić.
W dodatku śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców sezonowych w Polsce - aż grzech ich teraz nie wykorzystać! Są bogate w wapń i fosfor, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zawarty w tych owocach beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapobiega rozwojowi wolnych rodników. Po prostu jedz i się nie starzej!
Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Składniki
- 200 g masła + masło do wysmarowania formy
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śliwek węgierek
- łyżka cukru wanilinowego
- cynamon
- cukier puder (do posypania ciasta)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania
- Masło w temperaturze pokojowej (lekko miękkie) utrzyj wraz z cukrem pudrem.
- Dodaj jajka i ubijaj dalej.
- Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją dokładnie masłem.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
- Śliwki umyj i przekrój na pół.
- Układaj jedna przy drugiej na cieście - miąższem do dołu.
- Posyp owoce równomiernie łyżką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół.
- Włóż tortownicę i piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto (powinno urosnąć) i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Wyciągnij z blachy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
- Błyskawiczne ciasto ze śliwkami jest już gotowe!
Koniec roboty. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.