Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk

28

Danuta Martyniuk, odkąd zaskoczyła wszystkich swoją spektakularną metamorfozą i utratą aż 15 kilogramów, wyrasta na prawdziwą kuchenną specjalistkę. Często opowiada widzom, co je oraz jak je. Gotuje również w "Pytaniu na śniadanie". Jej przepisy podbijają kubki smakowe Polaków. Ciasto ze śliwkami to uczta dla podniebienia!

Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk
Zdjęcie ilustracyjne (AKPA, YouTube)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Jest pyszne, lekkie, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. Nie trzeba wielu składników i wielkich kulinarnych zdolności, by je przyrządzić.

W dodatku śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców sezonowych w Polsce - aż grzech ich teraz nie wykorzystać! Są bogate w wapń i fosfor, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zawarty w tych owocach beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapobiega rozwojowi wolnych rodników. Po prostu jedz i się nie starzej!

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Składniki

  • 200 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek
  • łyżka cukru wanilinowego
  • cynamon
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania

  • Masło w temperaturze pokojowej (lekko miękkie) utrzyj wraz z cukrem pudrem.
  • Dodaj jajka i ubijaj dalej.
  • Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją dokładnie masłem.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół.
  • Układaj jedna przy drugiej na cieście - miąższem do dołu.
  • Posyp owoce równomiernie łyżką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół.
  • Włóż tortownicę i piecz przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto (powinno urosnąć) i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Wyciągnij z blachy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
  • Błyskawiczne ciasto ze śliwkami jest już gotowe!

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Zmarł właściciel ośrodka sportowego. Wcześniej ratował syna z pożaru
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
To święto od lat znane w Polsce. Mało osób wie o jego istnieniu
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić