Zapiekanki to stanowczo niedocenione danie. Przy odrobinie chęci i inwencji mogą wyjść naprawdę smacznie. W ten sposób możesz wykorzystać wczorajsze bułki czy chleb. Odrobina dobrej szynki i ulubionego sera zamieni zamieni je w smaczną kolację. Świetnie sprawdzi się również domowy sos!
Czytaj także: Nie potrzebujesz wędzarni. Przepis na domową szynkę
Przepis na zapiekanki. Potrzebne składniki:
- 4 kromki chleba lub 2 bułki
- masło
- ulubiona szynka (najlepiej sprawdzi się parmeńska)
- ser mozzarella
- ser brie
- pół kartonika passaty pomidorowej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka oliwy
- pomidor
- cebula
- 5 większych pieczarek
Przepis na zapiekanki. Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj sos, do garnuszka wlej passatę, dodaj przyprawy, cukier i łyżeczkę oliwy, gotuj na małym ogniu 10 minut
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki, podsmaż na maśle przez 5 minut
- Chleb lub bułkę posmaruj ciekną warstwą masła
- Posmaruj sosem, połóż szynkę, kawałek sera brie, pieczarki, pomidora i na koniec ser mozzarella
- Zapiekanki posyp na koniec ulubionymi ziołami, piecz ok 8 minut w temperaturze 200 stopni
I tyle! Wyższa temperatura sprawi, że pieczywo będzie chrupiące, a nie miękkie. Jeśli zdecydujesz się na mniejsze plasterki szynki i sera czas pieczenia może być nieco krótszy.
Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść pieczarki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl