Ciasteczka piwoszki robią karierę od kilkudziesięciu lat. I wciąż sprawdzają się wyśmienicie pod każdym względem. Kruche, słodziutkie i zapewniamy - na jednym się nie skończy. Smacznego!
Ciasteczka piwoszki. Składniki:
- 100 ml piwa
- 150 g masła lub margaryny
- ok. 500 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- cukier puder do obtoczenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasteczka piwoszki. Wykonanie:
- Masło roztopić, przelać do miski i wlać piwo, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Zacząć mieszać silikonową szpatułką, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodać trochę mąki a gdyby zbyt zwarte dodać śmietany.
- Z ciasta uformować wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
- Ciasto podzielić na 4 części.
- Każdą z części uformować w kulę, rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na dość cienki pacek w kształcie okręgu. Każdy krążek pokroić na 12 identycznych trójkątów.
- Rozsmarować powidła po całości i zwijać małe rogaliki.
- Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 C przez 10 – 15 min do zarumienienia.
- Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
- Smacznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl