Kaiserschmarrn to jedno z tradycyjnych już dzisiaj austriackich słodkich dań. Legenda głosi, że powstało ono na polecenie cesarza Franciszka Józefa I. Jest również historia, która mówi o tym, że tak naprawdę danie to było małym grzechem żony cesarza Elżbiety. Znana z nienagannej figury wstydziła się przyznać, że ma słabość do tak kalorycznego dania, stąd nazwa omletu na cześć samego Franciszka Józefa I.
Przepis na omlet cesarski. Składniki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- cukier puder
- cynamon
- do podania opcjonalnie: powidła śliwkowe/prażone jabłka/rodzynki
Czytaj także: Naleśniki bez miksera. Sprytny przepis
Przepis na omlet cesarski. Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z mlekiem na gładką masę
- Do masy dodaj żółtka (zachowaj białko)
- Białka ubij oddzielnie ze szczyptą soli, dodaj delikatnie do drugiej masy i wymieszaj szpatułką
- Na patelni rozgrzej masło i wylej przygotowane ciasto, smaż na wolnym ogniu do momentu, aż ciasto od spodu będzie zarumienione
- Obróć ciasto i smaż tak samo z drugiej strony
- Za pomocą łopatki przekrajaj ciasto na mniejsze kawałki i smaż jeszcze chwilę obracając kawałki omleta tak, by surowe ciasto w środku się ścięło
Tradycyjnie omlet jest podawany z powidłami śliwkowymi. Doskonale smakuje również posypany cukrem pudrem z cynamonem i rodzinkami lub z prażonymi jabłkami.
Czytaj także: Przepis na najlepszy kebab świata. Klasyka fastfoodu