Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Często podaje się ją po obiedzie, wraz z kawą i herbatą. Może być serwowana na zimno lub na ciepło z lodami czy bitą śmietaną.
Słowem, szarlotka ma bardzo wiele obliczy. Większość przepisów na jej przygotowanie mówi jednak, że na jej upieczenie potrzebujemy około 1,5 godziny. Istnieje jednak alternatywa - błyskawiczna szarlotka z mikrofalówki, której przygotowanie zajmie nam kilka minut.
Zobacz także:
Przepis na ciasto z mikrofalówki. Potrzebne składniki:
- Połowa jabłka
- Łyżka stołowa masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- Płaska łyżeczka aromatu waniliowego
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto z mikrofalówki. Sposób przygotowania
- Kroimy jabłko w kostkę i wrzucamy do kubka
- Dodajemy cynamon oraz cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy
- Wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund
- Do podgrzanej mieszanki dodajemy masło, mleko, aromat waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, po czym dokładnie mieszamy.
- Wstawiamy do mikrofalówki na minutę, aż do urośnięcia tak przygotowanego ciasta.
- Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl