Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzanie tradycyjnego masła i odparowanie z niego wody i innych substancji. W efekcie otrzymujemy tłuszcz, który się nie przypala. Oprócz tego ma dłuższy termin przydatności. Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw.
Przepis na domowe masło klarowane. Składniki:
- 4 kostki masła o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc.
Przepis na domowe masło klarowane. Wykonanie:
- masło rozpuść (na bardzo małym ogniu) w garnku lub na patelni o grubym dnie
- podczas wytapiania masła za pomocą łyżki zbieraj pianę, która wytworzy się na wierzchu
- idealnie sklarowane masło powinno mieć złoty kolor
- następnie sklarowane masło przelej do słoika (możesz dodatkowo użyć sitka)
- klarowane masło przechowuj w lodówce
Zobacz także: Niezwykła karpatka. Sprawdzony przepis na truskawkowe ciasto
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl