Do obiadu, na grilla, jako przekąska albo na kolację. Sałatka szefa sprawdzi się nieźle na różne okazje. Nie bez powodu podbiła w te wakacje polskie stoły. Przepis jest prosty, dlatego spróbuj sam, czy to faktycznie taki hit. Podpowiemy tylko, że warto zrobić odrobinę więcej. Szybko znika!
Sałatka szefa. Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- sól, pieprz, pierz ziołowy, przyprawa do gyrosa
- sałata lodowa
- 250 g pomidorków cherry
- 100 g cebulki marynowanej
- pół brokuła (ewentualnie jeden niewielki, około 300 g)
- 150 g sera żółtego
(sos)
- pół łyżeczki gładkiej musztardy
- szczypta cukru
- sól, pieprz, papryka ostra
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Czytaj także: Szarlotka inaczej. Dodaj tajemniczy składnik
Sałatka szefa. Wykonanie:
- Mięso pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i przyprawą do gyrosa
- Na rozgrzanym oleju usmaż kurczaka i wyłóż na ręcznik kuchenny, by ściekł nadmiar tłuszczu
- Brokuła podziel na różyczki i ugotuj
- Sałatę porwij na kawałki
- Cebulę marynowaną i pomidorki cherry przekrajaj na połówki
- Ser zetrzyj na tarce
- Składniki na sos wymieszaj razem w miseczce
- Wszystkie przygotowane składniki włóż do większej miski, wymieszaj i gotowe!
Zobacz także: Pieczarki nadziewane serem feta i szynką. Świetna przekąska prosta w przygotowaniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl